Уъркшоп се проведе в първия ден от Международния есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“

Уъркшоп по теми, свързани с проблеми и въпроси в областта на преподаването и подготовката на състезатели по информатика се проведе в първия ден от Международния есенен турнир по информатика в Шумен. 11-тото издание на състезанието бе открито днес в ШУ „Еп. К. Преславски“. Участниците във форума бяха поздравени от проф. д.и.н. Георги Колев, ректор на ШУ, декана на Факултета по математика и информатика доц. д-р Вежди Хасанов и зам.-кмета на община Шумен д-р Светлана Маркова.

50 преподаватели и лидери на отборите взеха участие в работната среща. Модератор на уъркшопа и пръв докладчик бе Йелена Хаджи-Пуриц от Сърбия. Тя говори за подготовката на състезатели по информатика в младша възраст, а колегата й Владимир Милованович за гимназисти и студенти. Зам.-ректорът на Тирасполския държавен университет проф. Анжела Глоба представи журнала, издаден след първата работна среща по време на състезанието в Молдова през миналата година.

Проф. Николай Борисов говори за лятната школа по информатика, която организират в Казан, Русия. Директорът на Центъра за високи постижения Прахова-Плоещ проф. Даниела Лица представи най-новото румънско състезание по информатика InfO(1)cup. В края на срещата гл. ас. д-р Бисерка Йовчева направи предложение за подготовка на ученици в младша възрастова група, в рамките на три години на базата на спираловидния подход.

Докато дискутираха, лидерите на отборите имаха възможност да следят и резултатите на участниците в състезанието в реално време. В момента в класирането на старша възраст водят руснаците Илдар Гайнулин, Александр Шеховцов и Тибериу Мусат от Румъния. При младша възраст водачи са румънецът Александру Лучянов, Владимир Аверенко – Русия и Александру Раул Тодоран отново от Румъния. Промените в класирането могат да се наблюдават на следните линкове:

IATI-Shumen 2019 Senior Day 1 http://fmi.shu-bg.net:8890/Ranking.html

IATI-Shumen 2019 Junior Day 1 http://fmi.shu-bg.net:8891/Ranking.html

Турнирът се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Организатори на събитието са Община Шумен, ШУ „Епископ Константин Преславски“ и Школа А&Б.

Skip to content