25 екипажа са подали заявки за участие в рали „Стари столици“

Окончателният списък с участниците в 52-то рали „Стари столици“ ще стане ясен до края на днешния ден. Състезанието е втори кръг от националния рали шампионат и ще се проведе на 5 и 6 август (тази събота и неделя).

Към момента заявките са 25 и това е оптималният брой екипажи, които биха могли да се включат в ралито, съобщи преди старта директорът на състезанието Савко Панайотов.

Три от екипажите са сред фаворитите за първото място, като сред тях са и шуменците Мартин Сурилов и Здравко Здравков (Citroen C5 R5), които са победители от последното издание на ралито през 2021 година, припомни Данчо Данчев, отговорник по сигурността. Другите претенденти за златото са Пламен Стайков и Рафи Кадир (Skoda Fabia R5), двамата спечелиха тази година първия кръг от националния рали шампионат – „Твърдица“ и шампионите Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Skoda Fabia Rally 2 Evo).

Състезанието се провежда на територията на три общини – Шумен, Велики Преслав и Върбица, затваря се и участък от международния път 1-7 от Велики Преслав до Върбица. „Организацията е огромно предизвикателство за нас, но успяхме да се справим, трасетата са  на 100% готови и са в много добро състояние“, коментира заместник-директорът на ралито Пламен Стоев. “Най-голям финансов ресурс задели Община Шумен, тъй като пътят Шумен – Лозево – Новосел се нуждаеше от сериозен ремонт”, каза още Стоев. Кметът на Велики Преслав Янко Йорданов, който също участва в пресконференцията, заяви готовността на града да посрещне ралито, което също има много почитатели в старата столица.

Официалното откриване на рали „Стари столици“ е на 5 август от 12.30 часа, награждаването –  в неделя, от 14.30 пред Арена Шумен. Стартът на първия скоростен етап ще бъде даден във Велики Преслав.  През първия ден има 5 етапа – 4 около Велики Преслав и Върбица, а последният е затворен градски етап в Шумен. Останалите 5 скоростни отсечки са в неделя – по две до Лозево и Пивовара. В края на състезанието е отсечката „Валерий Великов“.

Главен инспектор Красимир Колев, началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението в Шумен, главен инспектор Веселин Георгиев, началник на сектор “Пътна полиция” в ОД на МВР – Шумен и д-р Валентина Узунова от Спешната помощ, които също участваха в пресконференцията, заявиха готовността на екипите да осигурят необходимата професионална помощ. Те призоваха гражданите да спазват всички указания за безопасност и да се съобразяват с отредените за зрители места, за да не се създават предпоставки за инциденти.

Skip to content