Кметът проф. Христо Христов с поздрав към шуменци за 24 май

Уважаеми учители и ученици,

Уважаеми университетски преподаватели и студенти,

Уважаеми творци, пазители на духовността и словото,

Скъпи шуменци,

Денят на българската писменост, просвета и култура 24-ти май е значим и съкровен ден за всички българи.

Така е, защото писмеността и книжовността са ни дали вярата, създали са ни като нация и са ни съхранили през вековете като държава.

Със силата на боговдъхновението светите братя Кирил и Методий, сътвориха глаголическите букви и направиха първите преводи на библейското слово. Княз Борис І Михаил с мъдрост отвори вратите на средновековната българска държава за техните ученици.

Като истински сеячи на знание и вяра те създадоха Преславската и Охридската книжовни школи, и създадоха кирилицата, която през вековете премина в едно с християнската книжнина като дар към други славянски народи.

Всички тези усилни дела са нашият значим принос в европейската цивилизация. Те ни възвисиха като народ на Словото и Държава на духа.

Светлият празник на словото и духовността е съдбовен, когато разделението, противопоставянето и агресията хвърлят мрачната си сянка над света. Тази сянка ни предупреждава колко е важно да помним, че езикът е дом на нашето битие, а ние сме пазителите му. Без волята за знание, без труда и таланта на българските учители, без озарените и вдъхновени очи на българските деца трудно ще се върнем в кръга на проспериращите народи.

Нека във висотата и в светлината на този ден да се гордеем, че сме българи. Че сме наследници на хилядолетна книжовна и духовна традиция.

Честит празник на всички, които носят в сърцето си любов и признателност към буквите и в трудния делник продължават да засяват слова в браздите на времето!

Честит празник на всички български учители и ученици, които издигат знанието като висша ценност!

Честит празник на всички български дейци на културата и на науката, които творят в страната ни или по света!

Честит празник на всички българи!

 

Skip to content