Президентът Румен Радев даде старт на мащабна инвестиция в „Алкомет“ АД

Нов инвестиционен проект на обща стойност 140 млн. лева ще реализира в следващите три години металургичната компания „Алкомет“. Стартът беше даден днес с официална церемония, на която присъстваха президентът на Република България Румен Радев, мажоритарният собственик на „Алкомет“ АД Фикрет Индже, ръководството на дружеството, кметът на Шумен проф. Христо Христов, дипломати, политици, бизнесмени, представители на банковия сектор, на местната и на държавната власт.

Проектът „Разширяване на продуктовия микс чрез инсталиране на линия за непрекъснато леене, линии за производство на профили, универсален фолиев стан и съпътстващи съоръжения“ ще осигури увеличаване на производствения капацитет, ще разкрие нови 160 работни места, ще гарантира висока конкурентоспособност и разширяване на пазарния дял на компанията.

„Изключително съм впечатлен от това, което виждам днес. Да бъда в предприятие с 40-годишна  история, едно от 100-те най-големи в България, на първо място в страната по производство на алуминиеви продукти, но и най-голямото на Балканите и със завоюван и растящ дял на европейския и на американския пазар. Предприятие, с ключово значение за региона на Шумен, което дава и тласък на развитието на висшето образование. Предприятие с важна роля за преодоляване на регионалните дисбаланси и подобряване на демографската картина на страната“, каза в словото си президентът Румен Радев.

Държавният глава открои приноса на „Алкомет“ за развитието на добрите търговско-икономически взаимоотношения между България и Турция. Президентът подчерта, че отчетеният ръст на преките чуждестранни инвестиции и на реинвестираната печалба са сигурен знак за подобряването на инвестиционния климат в страната. „Събитието днес е свидетелство и за още нещо важно – за така необходимата приемственост между институциите,  когато става въпрос за такива стратегически проекти“, посочи още президентът Румен Радев.

Той поясни, че процесът по сертифициране на проекта е започнал по време на служебното правителство на Гълъб Донев и е приключил успешно при последното редовно правителство. „С усилията и на местната власт предприятието доказва, че може да развива успешен иновативен бизнес в България, който едновременно да повишава конкурентоспособността си и да въвежда политики в подкрепа на кръговата икономика, като същевременно е и пример за корпоративна социална отговорност със социални и обществени проекти в здравеопазването, образованието, спорта и културата“, подчерта президентът.

„В днешния глобален свят металургичната индустрия е изправена пред предизвикателството да инвестира във високотехнологични производства и паралелно да покрива най-високите стандарти за зелена икономика. „Алкомет“ АД е еталон за успешно развиваща се компания с утвърден авторитет, която инвестира значителен ресурс в разширяване на пазарните си позиции и повишаване на качеството на продукцията. Със своята активна политика на социална ангажираност, Вие изграждате устойчиво бъдеще за местната общност. Уверявам Ви, че в наше лице имате надежден партньор“, обърна се към ръководството на компанията кметът на Шумен проф. Христо Христов.

Мажоритарният собственик на „Алкомет“ АД Фикрет Индже отправи сърдечни благодарности към президента и към представителите на всички институции, допринесли за успешното начало на поредното високотехнологично обновяване. Фикрет Индже подчерта, че за период от 25 години компанията е завоювала пазарни позиции в Европа и САЩ, производственият капацитет е достигнал 100 000 тона годишно, а с новата инвестиция след година-две обемът на производство ще достигне до 140 000 тона годишно.

Фикрет Индже благодари и на всички служители на „Алкомет“, като подчерта, че и в бъдеще ръководството ще разчита на добре подготвени кадри, за да продължи компанията своя успешен път на развитие.

В рамките на днешното си посещение в Шумен президентът Радев проведе и среща с ръководството на „Индустриален парк-Шумен“ АД. Държавният глава посети две чуждестранни предприятия с производства у нас – на високотехнологични съобщителни кабели и на продукти за съхранение на храни.

Skip to content