Абсолвентите от специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“ получиха своите дипломи

Дипломиране - МУ ВарнаДнес се проведе официалната церемония по връчване на дипломите на Випуск 2024 от шуменския филиал към Медицинския университет „Параскев Стоянов“. Абсолвентите от специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“ получиха своя документ за образователно-квалификационна степен „бакалавър“.

Събитието се проведе в зала „Арена Шумен“, където присъстваха представители на университетското ръководство, на областната и общинската администрация, директори на социални заведения и преподаватели от Медицинския университет, главни и старши медицински сестри и акушерки от лечебни заведения, роднини и приятели на завършващите.

Слово произнесе ректорът на Медицинския университет във Варна проф. д-р Димитър Райков: „Вашето дипломиране е едно много вълнуващо събитие за вас и вашите родители, близки, но и за нас – вашите преподаватели. Днес ви изпращаме с надежда, че бързо ще се адаптирате и ще се посветите всеотдайно на тази трудна, но благородна и благодарна професия“. Той пожела на абсолвентите да учат постоянно и да надграждат уменията и знанията, за да се развиват успешно в своята професионална област.

След това положиха клетва да се трудят честно, да влагат висок професионализъм и да бъдат всеотдайни по пътя на професията. Всички дипломанти получиха сребърна брошка с позлатено изображение на тракийската жрица и лечителка Лесескепра. Дипломите връчи ректорът на МУ – Варна.

Първенци на Випуск 2024 са Петя Славова от специалност „Медицинска сестра“ и Селин Стоева от специалност „Акушерка“.

По време на церемонията разказаха за символиката на тогите и шапките с пискюлите. Първите европейски университети са били свързани с църквата. Затова студентите и преподавателите са носили свещенически тоги при тържествени поводи. Цветът на шаловете, които заместват качулките на монашеските раса, е специфичен за различните специалности в МУ във Варна. Шаловете се носят като символ на приобщаване към медицинската общност. Шапките с квадратна форма се носят с пискюла отдясно, а се преместват отляво, когато абсолвентите бъдат удостоени с образователно-квалификационна степен „магистър“.

Skip to content