Община Шумен посрещна тържествения ритуал по полагане на военна клетва

Днес пред сградата на Община Шумен се проведе тържественият ритуал по полагане на военна клетва на курсантите от 151-ви випуск на Националния военен университет „Васил Левски“ и на четвърти випуск на гражданите, приети за срочна служба в доброволен резерв.

Тази година Шумен имаше честта да бъде домакин на церемонията по полагане на военна клетва на 130 курсанти и 79 резервисти.

Присъстващи на събитието бяха заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев, областният управител Бейнур Ахмед, кметът на Шумен проф. Христо Христов и неговият екип, зам.-председателят на Общински съвет Шумен – Пламен Петков и общински съветници,  зам.-кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев, началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д-р Калин Калинов, началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ – бригаден генерал Юлиян Радойски, полк. Георги Георгиев – началник на Централно военно окръжие, полк. Евгени Динев – началник на Централния артилерийски-технически полигон, полк. Тодор Манчев – зам.-командир по логистичното осигуряване на 61-ва Стрямска механизирана бригада, зам.-ректор на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ доц. д-р Станимир Железов, деканът на факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ – полковник доц. д-р инж. Станчо Станчев, Архиерейският наместник отец Димитър.

„Този ритуал е не само традиция, а символ на предаността към родината, честта и дълга. Полагането на военна клетва е акт на смелост и решителност, защото се обединяват силата на българския дух и отдадеността на каузата за националната сигурност“, каза кметът на Шумен проф. Христо Христов. Той пожела воля и решителност на възпитаниците на НВУ „Васил Левски“, както и да получат необходимите знания и умения, за да бъдат достойни защитници на страната ни.

„Носете с достойнство военната униформа, бъдете верни на клетвата, която днес ще дадете, и се гордейте, че сте възпитаници на университета, носещ името на Апостола на българската свобода“, добави още кметът.

Приветствия поднесе и началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов. „Полагането на военна клетва има своята тържественост, емоционалност и празничност. Това е стара воинска традиция, символизираща предаността ни към родината и българския народ. Тя е въплъщение на почтеността, доблестта и честта на всеки един български военнослужещ. Уважаеми курсанти, полагането на военна клетва за вас е първото тържествено мероприятие, което ще се проведе и съм сигурен, че вие ще го помните за цял живот“, отбеляза генерал Маламов.

След изчитането на майчината заръка, последва и отговор на един от курсантите към преподавателите и родителите.

„Днешният ден е потвърждение за избора ни да тръгнем по трудния, но славен път на офицера от Българската армия. Уважаеми командири и преподаватели, уверяваме Ви, че дълбоко осъзнаваме дълга си пред родината и отговорността, която поемаме. Няма да пожалим сили за овладяване на професията да бъдем защитници на отечеството. Бъдете пример за нас, показвайте ни нашите грешки и слабости, помагайте ни в трудностите. Скъпи родители и близки, бъдете горди с нас. Ние ще служим вярно и всеотдайно на българския народ. Всеки от нас носи спомена за родното място в сърцето си и любовта ни към него е още по-силна, защото осъзнаваме, че то е част от България, пред която се заклехме“, бяха част от думите на курсанта, положил клетва в името на родината.

Skip to content