Доблест и слава билборд

Съхранила хилядолетни културни пластове и традиции, символ на величието на отминали епохи, Шуменската крепост отново става сцена на Международния исторически фестивал „Доблест и слава“.

В дните от 27 до 29 септември край стените на Стария град ще греят лагерни огньове, ще кънтят рицарски доспехи, ще свистят лъкове и копия. Публиката ще се потопи в жива картина на драматичната битка от далечната 1444 година между войските на полско-унгарския крал Владислав III Ягело и османските завоеватели.

Клубове за исторически възстановки от България, Чехия, Румъния и Сърбия ще пресъздадат бойните действия отпреди близо шест века с епични сражения, зрелищни атаки и войнски умения. Публиката ще наблюдава щурма на крепостта, при който турският гарнизон предава ключа на твърдината. След триумфалната победа походът на кръстоноците продължава към Варна. На 10 ноември 1444 година в неравна битка с многобройната войска на султан Мурад II младият крал Владислав III Ягело пада посечен и посмъртно получава прозвището Варненчик.

Мащабната възстановка на битката за Шуменската крепост ще бъде кулминацията в програмата на фестивала „Доблест и слава“, който тази година ще предложи на жители и гости на Шумен множество атракции – демонстрации на бойни техники, представяне на средновековните бит и култура, древни занаяти, вълнуващи спектакли, огнено шоу, забавления за най-малките посетители.

Официалното откриване е на 27 септември (петък) от 17:00 часа с дефиле на участниците по централната пешеходна зона до сградата на Общината. В събота, 28 септември, от 17:00 часа на поляните до ИАР „Шуменска крепост“ е началото на средновековната възстановка „Доблест и слава“, която ще завърши с епично огнено шоу и ефектна заря.

Двадесет години след първото издание фестивалът „Доблест и слава“ отново е част от културния календар на Община Шумен, която е организатор на събитието, съвместно с Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон – Шумен.

Доблест и Слава програма

Дейности

Skip to content